“Ik voel mij niet aangesproken” een typerende uitspraak en een paradox. Want als je je niet voelt aangesproken, waarom zou je dat dan benoemen?
Aangesproken worden is niet fijn, aanspreken zelf best lastig. Hoe is dat in jouw team?
Over aanspreken, feedback geven en verantwoordelijkheid De meesten van ons hebben veel verantwoordelijkheidsgevoel. Maar hoe ver gaat die verantwoordelijkheid als het gaat over de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het resultaat (het WAT) of hoe we dat proberen te bereiken (het HOE)? Want als we elkaar niet aanspreken, slechts mondjesmaat feedback geven, hoe verantwoordelijk tonen we ons dan echt? Hoe expliciet ben jij als jouw collega zijn afspraken niet nakomt? Wat doe jij als je de werkhouding van een collega ongepast of gewoon irritant vindt? Ik zeg het maar eerlijk, ik vind dat lang niet altijd makkelijk, al is het mijn vak om het juist wel te doen. Wat aanspreken zo lastig maakt Aanspreken is ongemakkelijk. Wie ben jij om wat van een ander te vinden? Wat geeft jou het recht om aan te spreken? Zelf aangesproken worden is ook niet prettig. Een logische reactie is dan om in de verdediging te schieten (ja maar…) of een tegenaanval te openen (bemoei je er niet mee). Dus stel dat je aanspreekt en de ander reageert verdedigend of met een tegenaanval, wat dan? Onzekerheid over de reactie van de ander en wat dat doet met je relatie en de sfeer is vaak voldoende reden om het aanspreken nog even uit te stellen. De nadelige consequenties van NIET aanspreken Niet aanspreken heeft consequenties. Misschien herken je iets uit het onderstaande rijtje:- Er heerst onvrede over de samenwerking. Sommige collega’s mijden elkaar, er is irritatie, enkele collega’s doen het werk liever alleen, bij anderen loopt de werkdruk op en het plezier in werk neemt bij de menig collega af.
- De sfeer op de afdeling laat te wensen over, het werk wordt minder leuk, de motivatie neemt af. Bij de koffie-automaat vinden de echte gesprekken plaats, de focus van de collega’s en medewerkers ligt niet waar hij zou moeten liggen.
- Prestaties zijn van matige kwaliteit en deadlines worden niet gehaald. Niemand lijkt zich er echt druk over te maken en jij kunt het in je eentje niet veranderen.
- De kloof tussen medewerkers en management neemt toe. Hoe meer management duwt op resultaat hoe meer de weerstand onder de medewerkers groeit.