06 – 12071801 contact@vloedontwikkelt.nl

Onderstaande blog gaat over teamdynamiek ontwikkelen. 3 minuten leestijd.

Het probleem is, ze doen het al 20 jaar zo. En altijd was er dan een leidinggevende die het probleem oploste. Dat zijn ze zo gewend, dat verwachten ze nu ook weer van hun nieuwe manager”.

De vorige managers bleven brandjes blussen

Henk vertelde wat er in de afgelopen jaren allemaal gebeurd was en hoe de recente reorganisatie had uitgepakt. Hij had het bedrijfsonderdeel gesplitst. Eén afdeling was nu aan het groeien, de andere bleef duidelijk achter. Medewerkers van die laatste afdeling bleven afwachtend, boos en mokkig ook. Ze verwachtten van iedereen oplossingen behalve van zichzelf. De nieuwe leidinggevende Sacha had er – net als haar voorgangers – de handen aan vol. Als ze niet uitkeek, was ook zij alleen nog maar bezig brandjes te blussen.

En de boel blijft maar branden

Is dit herkenbaar? Het is een situatie die ik vaker tegenkom. Medewerkers die al jaren op dezelfde manier werken, de organisatie die graag verandering wil en het steeds weer opnieuw probeert. Per saldo verandert er weinig, behalve  dat er steeds nieuwe leidinggevende komen die er met frisse moed tegenaan willen. En hun tanden stukbijten. Gek genoeg blijven er steeds maar nieuwe brandjes ontstaan. De ene is nog niet gedoofd, of de ander dient zich al aan. Teamdynamiek ontwikkelen heeft niet echt de aandacht.

Olie op het vuur

Het verzoek van Henk: maak samen met Sacha een plan om de medewerkers in beweging te krijgen. Als zij eigenaarschap nemen en resultaatgerichter gaan werken, dan kan Sacha zich richten op de lange termijn. Een logisch verzoek toch? Ik was meteen geneigd om er mee aan de slag te gaan en realiseerde me net op tijd dat ook ik in de valkuil dreigde te stappen. Als Sacha en ik slimme plannen maken en gaan nadenken over wat anderen moeten veranderen, blijven we in hetzelfde patroon. Wij denken voor de medewerkers en de medewerkers kijken het rustig aan. Tijd om het anders te gaan bekijken en de teamdynamiek te gaan ontwikkelen.

Je gaat het pas zien als je het door hebt

We onderzochten eerst het gedrag van de medewerkers en van Sacha zelf. Zo kwam zij erachter dat ze geneigd was alle vragen en problemen van de medewerkers te beantwoorden en op te lossen. Zelf ging ze steeds harder werken en compenseerde ze daarmee datgene wat het team niet deed. Moe geworden van de bozige houding van het team, koste het minder moeite om dingen zelf te doen dan aan het team te vragen. Zo liet ook zij zich onbewust verleiden om het patroon in stand te houden.

En dan door…

Toen ze het zag, werd de verandering een stuk makkelijker. Sacha is gestopt met brandjes blussen en gestart met het team verantwoordelijk te maken. Houding en gedrag heeft ze bespreekbaar gemaakt en staat hoog op de agenda. Na ruim een maand merkte ze al verandering. Bij zichzelf en bij het team. Heel langzaam maar ook zeker ziet ze medewerkers zelfstandiger worden en zelf beslissingen nemen. En begint ze zelf plezier, vertrouwen én energie terug te krijgen. Teamdynamiek ontwikkelen is soms eenvoudiger dan je denkt.

Het ijzer smeden: 3 handige vragen voor wie zelf aan de slag wil

Veranderen kan een lastig proces zijn. Soms maken we het ook te groot en moeilijk, Slimme interventies en kleine stapjes kunnen een groot verschil maken. Wie het graag alleen wil doen, adviseer ik om eerst Sherlock Holmes (of Johan Cruijff) te spelen: hoe houden alle spelers en jij het patroon in stand? Wat is jouw aandeel waardoor de anderen (kunnen) blijven doen wat ze doen? Waar kun je beter radicaal mee stoppen en wat kun je anders doen?

Liever je handen niet branden? Dan halen we samen de kolen uit het vuur!

Wil je graag samen onderzoeken hoe je het vuur kunt doven of juist kunt opstoken, omdat je makkelijker of sneller resultaat wilt zien of de situatie niet helemaal scherp krijgt? Met een groepsdynamische bril helpen wij je kijken en krijg je advies voor je aanpak. Wij hebben blusapparatuur in allerlei soorten en maten. Een greep uit ons aanbod: Deep Democracy, Real Drives, Organisatieopstelling, Appriciative Inquiry. Meer weten? Neem direct en vrijblijvend contact met ons op.

Ter inspiratie delen we graag “Putting out fire with Gazoline” met je van David Bowie. Een prachtig nummer en wellicht een goede reminder;-)